- Anasayfa
- Hakkımızda
- Üretim
- Sertifikalarımız
- Tarifler
- Ürünler
Organik Unlar
Organik Vegan Makarnalar
Organik Pratik Lezzetler
Profesyonel Ürünler
- Basında Biz
Bemtat Haberler
Serdar Özdoyuran: "Organik unda çiftçiyi destekliyoruz"
"Organik unda çiftçiyi destekliyoruz"
Tekirdağ’daki tesisinden 32 ülkeye ihracat yapan Bemtat, organik un üretimini destekliyor. Bemtat Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özdoyuran, “Firmamız organik ürün üretimini teşvik ederek ilaçsız, hormonsuz bir tarımsal üretim gerçekleştirilmesine destek oluyor. Organik buğday konusunda Türkiye’nin her bölgesinden alım yapıyoruz” diyor.
Özdoyuran çatısı altında bulunan Bemtat, un, ekmek karışımı ve dökme tahıl konusunda uzman bir şirket. Tekirdağ’da bulunan 5 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesislerden 32 ülkeye ihracat yapılıyor. Ayrıca Migros, Tansaş, City Farm gibi birçok market zinciri için de private label üretim yapılıyor. Özellikle organik un konusunda üreticiyi desteklediklerini ve organik un pazarının Türkiye’de giderek büyüdüğünü söyleyen Bemtat Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özdoyuran, “Firmamız organik ürün üretimini teşvik ederek ilaçsız, hormonsuz bir tarımsal üretim gerçekleştirilmesine destek oluyor. Çiftçilerimizin katma değeri yüksek bir ürünle daha fazla gelir elde etmelerini sağlayarak ülkemizdeki ekolojik dengeyi korumayı amaçlıyoruz. Organik buğday konusunda Türkiye’nin her bölgesinden alım yapıyoruz” diyor. Özdoyuran’ın sorularımıza yanıtları şöyle:
Öncelikle Bemtat’ın öyküsünü anlatır mısınız? Nasıl kuruldu?
Nizamı Özdoyuran, Tekirdağ’da 1942’de kurduğu un fabrikasının yanına 1946’da ayçiçeği yağı üretim tesisini ekledi ve 1951 yılında vefat edince çocukları İsmail ve Kemal Özdoyuran işin başına geçti. İki kardeş 1952’de Çorlu’da 100 ton kapasiteli un ve irmik tesisini, 1958’de Trakya Yem Sanayii adıyla ikinci un fabrikasını, 1958’de İstanbul’da Bema makarna fabrikasını 1968’te ise Salat yağ tesislerini kurdu. Kardeşler 1974’te iş taksimini yaptı ve Kemal Özdoyuran un ve makarna şirketlerini aldı. Babamız Kemal Özdoyuran’ın çocukları olarak ben, Nazmi ve Ziya Özdoyuran da yaptığımız yeni yatırımlar ile Özdoyuran şirketler topluluğunu bugünkü haline getirdik.
Şu anda Özdoyuran çatısı altında hangi şirketler var?
Özdoyuran çatısı altında Bemtat Gıda, Özdoyuran Dış Ticaret, Agrotürk, Özdoyuran Gıda ve Özdoyuran Gayrimenkul şirketlerini sayabiliriz. Bu şirketlerde yaklaşık 250 kişi istihdam ediliyor. Grubun 2011 yılı toplam cirosu ise 100 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor.
Bemtat Gıda'nın tam olarak faaliyet alanı nedir? Bemtat Gıda, bugün ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı?
Bemtat Gıda’nın temel faaliyet alanı her nevi un, ekmek karışımı üretimi ve dökme tahıl ürünlerinin uluslararası ticareti diyebiliriz. Tekirdağ Çorlu ilçesinde bulunan üretim tesisimiz 10 bin m²’lik bir alan üzerine inşa edildi. 5 bin m² kapalı alana sahip. Diğer grup değirmenlerimizin katılımıyla toplam buğday kırma kapasitemiz aylık 20 bin ton. Modern üretim tesislerimizin yanında tam otomatik paketleme makineleri ile ürettiğimiz tüm ürünler paketleniyor.
Ne kadarlık bir ihracatınız var?
Firmamız ürünlerini hem yurtiçine hem yurtdışına pazarlıyor. Hâlihazırda 32 ülkeye ticari faaliyetlerimizi artırarak sürdürüyoruz. Afrika ve Uzakdoğu’daki ülkelerle yoğun şekilde çalışıyoruz. Firmamız bünyesinde üretilen tüm ürünlerin kalitesi işimize verdiğimiz önemin bir sonucu. Bu kalite ISO 9001:2008 ve ISO 2000:2005 entegre yönetim sisteminin uygulanmasıyla sürekli geliştiriliyor. 2011 yılındaki ihracat rakamımız 6 milyon dolar. 2012 yılında ise 11 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Ayrıca 2011 yılında 20,5 milyon TL olan ciromuzu 2011 yılında 35 milyon TL’ye çıkarmayı planlıyoruz.
Sizin private label üretiminiz de var. Hangi marketler için üretim yapıyorsunuz?
Bemtat private label üretimi konusunda sektöründe en önde gelen firmalardan biri. Migros, Tansaş, A101, Dia, Tesco Kipa ve City Farm market zincirleri için un üretimi yapıyoruz.
Özellikle organik un konusunda iddialı firmalardan birisiniz. Bu konudaki hedefleriniz neler?
Organik un üretimini geliştirerek organik buğday üretimini teşvik etmeyi hedefliyoruz. Organik un, tohumdan bitmiş ürüne kadar üretiminin hiçbir aşamasında kimyasal ilaç, hormon, sentetik gübre ve katkı maddeleri kullanılmayan, her süreci denetlenmiş, onaylanmış ve sertifikalandırılmış undur. Organik buğday üretimini üreticilerle yaptığımız anlaşmalarla destekliyoruz. Özellikle organik un üretimi konusunda firmamız Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri. Birçok ulusal zincirde Bemtat markalı organik un çeşitleri satılıyor.
Destekten kastınızı biraz daha açar mısınız?
Firmamız organik ürün üretimini teşvik ederek ilaçsız, hormonsuz bir tarımsal üretim gerçekleştirilmesine destek oluyor. Çiftçilerimizin katma değeri yüksek bir ürünle daha fazla gelir elde etmelerini sağlayarak ülkemizdeki ekolojik dengeyi korumayı amaçlıyoruz. Organik buğday konusunda Türkiye’nin her bölgesinden alım yapıyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki ihtiyaç duyulan tonajda buğday temininde zorluk yaşanıyor. Bu nedenle organik buğday üreten çiftçilerimizin firmamıza başvurmaları hem bizlere hem onlara büyük fayda sağlayacak.
Organik buğday unu Türkiye’de nasıl bir pazar oluşturdu?
Bu unun tüketimi dünyada her geçen gün artıyor. Türkiye’de de son yıllarda üretim ve satışında ciddi bir artış söz konusu. Biz de şu anda organik tam buğday unu üretimini artırmak üzere 2012 yılında mevcut fabrikamıza ek bir tesis yapacağız.
Genel olarak un sektörünü değerlendirir misiniz?
Uluslararası platformda güçlü stratejik bir konuma ve üstün bir teknolojiye sahibiz. Türkiye’den 100’ün üstünde ülkeye buğday unu ihracatı yapılıyor. Türkiye buğday üretiminde dünyanın ilk yedi ülkesi içerisinde yer alıyor. Türkiye 2011 yılında 2 milyon ton un ihracatı ile dünya birincisi oldu. Tüm dünyada un ticaretinin 11 milyon ton civarında. Dünya un ticaretinin zirvesine oturan un sanayicilerimizin hedefi 100’ü aşkın ülkeye un ihracatını devam ettirerek, yeni pazarlar yaratmak, bu pazarlarda da ihracatı ve Türk un markasının imajını sürdürebilir kılmak, eğitim ve bilime dayalı etkinliklerin ve iş birliklerinin sürekliliğini gerçekleştirmek. Türkiye’nin ihracatı son on yıl içinde dört kat büyüme kazandı. Dahası, bugün 2011 yılı sonu istatistiklerine göre Türkiye, dünya un ticaretinde hem teknoloji hem de un kalitesinde dünya lideri konumuna ulaştı.
Türkiye'de un sanayi son yıllarda atıl kapasite çalışması nedeniyle birtakım zorluklar yaşıyor. Şu andaki mevcut durum nedir?
Un fabrikalarının kurulum maliyetinin düşük olmasından dolayı atıl kapasite problemi var.
Bunun çözümü kayıt dışı verimsiz çalışan işletmeleri yasaklayarak kısıtlamak yerine fabrikaların kapasitelerini lisansa bağlama sistemine geçiş yapmak. Son verilere göre Türkiye’deki toplam un üretim kapasitesi 32,5 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Fiili üretim ise yaklaşık 14,5 ton.
Bunun dışında sektörde başka ne gibi problemler var?
Eğitimli personel sıkıntısı yaşanıyor. Bunun çözümü kalifiye personel yetiştirecek meslek liseleri ve yüksek meslek okulları açmak. Ayrıca Türkiye’de topraklar çok bölünmüş durumda. Bu yüzden teknik imkânların kullanımı sınırlı.
Ne düzenle ve verimlilik düşük. Bunun için yeni bir toprak reformu yasa yürürlüğe girmek üzere. Bu son zamanlarda sektörde en çok tartışılan konulardan biri. Kalite-kontrol süreçleri halen devam ediyor. Bu da kalitede ve miktarda değişkenliklere neden oluyor.
"Gayrimenkulde de büyüyeceğiz"
Özdoyuran Ailesi’nin yeni girdiği gayrimenkul geliştirme alanında da 2012 yılında büyümesini sürdüreceğini ifade eden Serdar Özdoyuran şunları söylüyor:
“Özellikle Trakya’daki geniş arsa portföyümüz üzerine yeni projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu alandaki son yatırımımız Eroğlu Grubu ile beraber geliştirdiğimiz Tekirdağ Tekira Alışveriş Merkezi projesi. Bu projenin inşaatını ve kiraya verilmesi işlemini Eroğlu Grubu ile beraber gerçekleştirdik. Daha sonra alışveriş merkezinin yüzde 100 hissesi Hollandalı Corio’ya satıldı.”
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram